Yrityksen lopettaminen ei ole häpeä – muista nämä asiat, ennen kuin on liian myöhäistä

Yrityksen lopettamisvaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei omistajille jää kohtuuttomia velvoitteita.

Yrityksen loppumisella on Suomessa pelottava kaiku. Monet muistavat vielä 1990-luvun laman kauhutarinat yrittäjistä, jotka menettivät kaiken ja vielä vähän enemmän konkursseissa.

Onneksi asenteet ovat hivenen muuttuneet. Yrityksen lopettaminen aiheuttaa edelleen kuitenkin pelkoja ja myös häpeän tunnetta – vaikka ei pitäisi. Yrityksen loppuminen on nimittäin usein monen yrityksen elinkaaren luonnollinen päätepiste.

Usein konkurssi ei kuitenkaan ole se ensimmäinen asia, mitä kannattaa pohtia. Hyvän kassavirtaennustamisen (Lue lisää aiheesta blogistamme täältä) avulla yrityksen taloudellinen tilanne on usein hyvinkin mahdollista elvyttää.

Kun taloudellinen tilanne on vakaa, yrityksellä on aina enemmän vaihtoehtoja myös lopettamisvaiheessa.

Yritys kannattaa lopettaa selvitysmenettelyn kautta. Selvitysmenettelyssä todetaan yrityksen varat ja velat. Jos velat ovat varoja suuremmat, yritys haetaan konkurssiin. Muussa tapauksessa yrityksen varat jaetaan osakkaiden kesken.

Jos yrityksen lopettaminen alkaa häämöttää tulevaisuudessa, muutama asia kannattaa ottaa huomioon, jotta asiat menevät pykälien mukaan ja osakkaille ei tule kohtuuttomia jälkiseuraamuksia.

Mistä tiedät, että yrityksen lopettaminen saattaa olla ovella?

Yrityksen elinkaaressa on erilaisia vaiheita. On ihan luonnollista, että välillä yrityksellä menee paremmin ja välillä huonommin. Mutta mitkä ovat merkkejä, että suunta ei enää oikenekaan?

Tässä muutama vaaran merkki, jolloin viimeistään kannattaa pysähtyä miettimään bisneksen tulevaisuutta, mieluiten ammattilaisen kanssa:

  • Kun kassa ei riitä laskujen hoitamiseen.
  • Verot jäävät maksamatta.
  • Koette, että olette kokeilleet pitkään monia ratkaisuvaihtoehtoja, mutta suuntaa ei ole saatu käännetyksi.

Jos yksikin ehto yllä olevista täyttyy, se on selvä hälytysmerkki. Silloin kannattaa istahtaa alas ja miettiä vaihtoehtoja konkurssin ennaltaehkäisemiseksi.

Yrityksen kannalta kaikkein surkein tie on se, jos yritys velkaantuu verottajalle. Silloin verottaja alkaa kiinnostua yrityksen toiminnasta tarkemmin ja selvittämään pitkänkin aikavälin päähän, ovatko kaikki velvoitteet hoidettu niin kuin pitääkin. Pahimmillaan näissä tarkastuksissa voi löytyä asioita, joilla on jopa rikosoikeudellisia vaikutuksia.

Myös eläkemaksujen laiminlyönti johtaa nopeastikin konkurssimenettelyyn.

Verottajan ja eläkeyhtiön ja muiden velkojien kanssa voi sopia maksujärjestelyistä ja niin kannattaakin toimia hyvin ennakoiden.

On hyvä kuitenkin muistaa, että verottaja ja eläkeyhtiöt ovat yleensä aika tiukkoja takaisinmaksusuunnitelmien kanssa: jos yksikin erä jää suunnitelmasta jälkeen, ne voivat laukaista konkurssimenettelyn. Muiden velkojien kanssa neuvotteluvaraa on yleensä enemmän.

Miten lopun lähestyessä kannattaa toimia?

Jos yrityksen taloudellinen tilanne alkaa näyttää heikolta, yrityssaneeraus on aina yksi vaihtoehto. Sen kustannukset ovat yleensä kuitenkin vähintään kymmenen tuhannen euron luokkaa ja sen onnistuminen on epävarmaa.

Yleensä tilanteen ollessa pitkäkestoisen heikko konkurssimenettely on ainoa järkevä vaihtoehto.

Jos konkurssimenettelyyn päädytään, kannattaa muistaa yksi tärkeä asia: yrityksestä tulee sen jälkeen konkurssipesä, jota hoitaa pesänhoitaja. Eli yrittäjä ei olekaan enää ohjaimissa.

Ennen konkurssimenettelyä kannattaa yrityksen taloudenpidossa varmistaa muutamia asioita:

  • Pidä huoli, että kirjanpito on ajan tasalla. Pesänhoitajan vastuulla on joka tapauksessa katsoa kirjanpito kuntoon. Tämä kannattaa kuitenkin hoitaa jo ennen konkurssimenettelyä. Se nopeuttaa asioita ja antaa kuvan pesänhoitajalle, että asiat on hoidettu niin kuin pitääkin.
  • Älä tee mitään ylimääräisiä nostoja ja maksa itsellesi ylisuuria palkkoja ennen konkurssimenettelyä. Moni yrittäjä tekee sen virheen, että yrityksen toimintaa venytetään liian pitkään esimerkiksi omista palkkakustannuksista säästämällä. Sitten kun tilanne näyttää heikolta, aletaankin maksamaan itselle ”vanhoja saatavia.” Pahimmillaan yrittäjä voi joutua palauttamaan nämä rahat konkurssimenettelyssä.
  • Älä realisoi yrityksen omaisuutta lähipiirille pilkkahintaan. Joillekin yrittäjille voi tulla houkutuksena myydä esimerkiksi yrityksen autoja tai muuta omaisuutta alle markkinahinnan vaikkapa sukulaisille. Tämä voidaan tulkita tarkoitukselliseksi varallisuuden siirtämiseksi ja niistä voi tulla lisämaksuja. Yrityksen omaisuutta saa toki myydä aina konkurssimenettelyn alkuun saakka. Pidä kuitenkin huoli, että omaisuus myydään niin sanotusti käypään hintaan.
  • Selvitä tarkkaan, mitä vakuuksia osakkaat ovat antaneet. Tämä on se asia, miksi usein luemme ikävistä kohtaloista. Jos esimerkiksi osakkaiden henkilökohtainen omaisuus on yrityslainojen vakuutena, osakkaat vastaavat niistä henkilökohtaisesti. Silloin voi olla muun muassa vaarana, että oma talo saattaa mennä alta.
  • Ota taloushallinnon ammattilainen avuksi hyvissä ajoin. Yrittäjyyteen kuuluu usein hyvin vahvasti itse tekemisen ja pärjäämisen eetos. Yrittäjä paahtaa ympäripyöreää päivää hammasta purren ja näköala alkaa kaventua. Kun yrityksellä alkaa olla taloudellisesti tiukkaa, yritetään vain lisätä omaa työtaakkaa – vaikka oikeasti pitäisikin pysähtyä tutkimaan tilannetta.

Suosittelemme, että käännyt taloushallinnon ammattilaisen puoleen enemmin kuin myöhemmin. Todennäköisesti hänen palvelujensa kustannukset tulevat moninkertaisesti takaisin. Ja hyvissä ajoin tehdyt toimenpiteet saattavat parhaimmillaan pelastaa yrityksen. Ammattilaisen kanssa ainakin varmistut siitä, että sinulla on taloudellinen tulevaisuus myös konkurssin jälkeen.

Yrityksiä lopetetaan muutoinkin kuin konkurssin takia

Aina yrityksen lopettaminen ei johdu konkurssista. Joskus toiminta halutaan ajaa alas esimerkiksi luonnollisen eläköitymisen tai yllättävän kuolemantapauksen takia. Tai yritys on niin sanottu pöytälaatikkoyritys, jota ei enää tarvita.

Näissä kaikissa tilanteissa kannattaa ottaa avuksi ulkopuolinen asiantuntija eli selvityshenkilö. Yrityksen loppuessa on aina selvitettävä, paljonko yrityksen omistusten arvo on, siirtyykö omaisuutta ja vastuita osakkaille tai esimerkiksi hallituksen varajäsenille ja mitä veroja pitää maksaa.

Nykyisin yritys ei enää poistu itsestään kaupparekisteristäkään, vaikka toimintaa ei olisi vuosiin ollut. Osakeyhtiön lopettaminen on siis kohtuullisen työläs prosessi. Tässä selvityshenkilö voi olla suureksi avuksi.

Oikein tehtynä konkurssi ei ole enää elinkautinen

Vaikka konkurssiin liittyy Suomessa edelleen ikäviä leimoja, oikein hoidettuna se ei vaikuta loppuelämääsi.

Konkurssista tulee toki aina luottohäiriömerkintä, mutta nekin häviävät rekisteristä vähintään viidessä vuodessa. Konkurssista ei myöskään tule liiketoimintakieltoja tai muita vakavia esteitä – jos liiketoiminnassa ennen konkurssia ja konkurssissa ei ole toimittu epäselvästi tai jopa rikollisesti.

Jotta vältyt esimerkiksi epähuomiossa tehdyiltä virheiltä, kannattaa ottaa asiantuntija apuun ennemmin kuin myöhemmin. Olemme auttaneet lukuisten pesien selvittelyissä ja myös saaneet monia yrityksiä autetuksi takaisin kannattavaksi konkurssin partaalta. Meillä on joukossamme näiden tilanteiden erikoismies Vesa Laurila, joka keskustelee mielellään tilanteestanne lisää.

Ota yhteyttä Vesaan täältä.