Mihin kassavirtalaskelmaa tarvitaan?

Vaikka yrityksesi tulos olisikin voitollinen, se ei tarkoita automaattisesti, että kassassa olisi rahaa.

Kuulemme asiakkailtamme silloin tällöin kassavirtaan liittyviä kysymyksiä, jotka pohdituttavat.

Varsinkin kaksi kysymystä nousee ylitse muiden:

  1. Miksi yritys ei pysty maksamaan palkkoja tai laskuja, vaikka yrityksen tulos on voitolla?
  2. Riittävätkö yrityksen rahat, jos pitää investoida tai kehittää yrityksen tuotteita tai palveluita?

Kassavirta on lakisääteisten raporttien, tuloslaskelman ja taseen lisäksi tärkein yritysjohdon työkalu. Usein se on myös yrittäjille hivenen vaikea aihe.

Yritysten rahavaikeudet johtuvat yleensä kassavirran haasteista. Jos yritys ajautuu tilanteeseen, jossa kassaan tulevat rahat eivät riitä kattamaan menoja, yritys voi syöksyä hallitsemattomaan tilaan, rahoituksen loppumiseen ja jopa konkurssiin. Kassavirran seurannalla ja sen ennustamisella tällaiset tilanteet voitaisiin usein välttää.

Kiteytettynä yrityksen kassavirta tarkoittaa yrityksen rahaliikennettä. Kuinka paljon kassaan tulee rahaa ja kuinka paljon sitä menee pakollisiin kuluihin, palkkoihin, lainanlyhennyksiin ja investointeihin.

Ja jos tulopuoli alkaa yskimään, stressitaso alkaa nousta, koska kassa tyhjenee.

Kassavirtalaskelma pelastaa ikäviltä yllätyksiltä

Kassavirtalaskelman seurannan pitäisi kuulua jokaisen yrityksen viikoittaiseen tai vähintään kuukausittaiseen toimintaan. Se kertoo, onko yrityksen toiminta terveellä pohjalla ja riittävätkö rahat. Se voi pelastaa monelta ikävältä yllätykseltä. Kiteytettynä: yrityksesi voi kasvaa tasan niin nopeasti kuin kassan loppusaldo kestää kasvaa.

Mitä kassavirtalaskelma ja sen säännöllinen läpikäynti voi paljastaa? Se voi paljastaa esimerkiksi sen, että yrityksen tulot kotiutuvat projektista pitkien maksuaikojen takia vasta puolen vuoden päästä. Kuitenkin palkat ja muut kulut juoksevat koko ajan. Silloin on tärkeää pohtia, miten rahat riittävät siihen asti.

Kassavirtalaskelman avulla voit suunnitella toimenpiteitä, jotta rahat riittävät projektin yli. Hyviä keinoja voivat olla muun muassa myyntisaamisten perintäprosessi tai neuvottelut omien ostolaskujen maksuaikojen pidentämiseksi.

Toinen tilanne voi olla vahvan kasvun aika. Jos liikevaihto kasvaa rajusti, mutta samalla myös kulut kasvavat jopa myyntiä nopeammin, kassavirtalaskelma antaa kättä pidempää siihen, miten kasvusta voisi saada kannattavampaa. Kassavirtalaskelma pakottaa yrityksen johdon tunnistamaan myynnin ja tuotannon prosessit ja tekemään välitavoitteita.

Kassavirtalaskelma auttaa yrityksen lisärahoituksen ennakoinnissa. Se on aika paljon helpompaa ja tulee myös halvemmaksi kuin hätäratkaisujen hakeminen esimerkiksi pikavippien muodossa, kun akuutti kassakriisi on jo päällä.

Kassavirtalaskennan ja -ennustamisen avulla voidaan välttää kassakriisi, joka voi lamauttaa koko yrityksen toiminnan. Jos yritys ei pysty maksamaan laskujaan, tavarantoimittajat reagoivat tähän ja yrityksen voi olla vaikea saada tehtyä tarvittavia ostoja. Tällöin tuotanto joutuu vaikeuksiin ja oravanpyörä on valmis.

Kassavirtalaskelma on tärkeä ennen kaikkea tärkeä tappiota tekevälle yritykselle. Kassavirrasta huolehtimalla ja muun muassa velkojen järjestelyillä yritys voi toimia tappiollisena pitkäänkin ja selviytyä haastavien aikojen yli.

Kannattaako kassavirtalaskelmaa tehdä itse?

Monet taloushallinnon ohjelmistot tarjoavat erilaisia kassavirtalaskelmien pohjia. Ne kertovat yleensä vain osan totuudesta ja hyvin lyhyeltä ajalta. Ne antavat tiedot vain tuloslaskelman puolelta ja esimerkiksi lainat ja niiden lyhennykset voivat jäädä huomioimatta.

Toisekseen pelkkä ohjelmiston mekaaninen laskelma jättää pois kaikkein tärkeimmän, eli analyysin. On tärkeä keskustella asiantuntijan kanssa aika ajoin, että mitkä kulut rasittavat kassaa kohtuuttomasti ja millä toimin kassavirta saadaan tulevina kuukausina positiiviseksi.

Eli: voit tehdä laskelmia itse mekaanisesti, mutta se vaatii aikaa ja vaivaa. Toinen vaihtoehto on, että annat tilitoimistosi pitää laskelmista huolta ja käyttää aikasi analyysin ja tilannekuvan luomiseen kirjanpitäjäsi kanssa. Se voi olla liiketoimintanne kehittämisen kannalta tuloksekkaampi vaihtoehto!

Kassavirtalaskentaa on tärkeää tehdä pidemmällä aikajänteellä, vähintään vuodeksi eteenpäin, mutta mieluummin useaksi vuodeksi eteenpäin.

Asiantuntija auttaa kassavirtalaskennan tekemisessä ja huolehtii, että yrityksen johto on kassavirran kuningas, ei sen vietävänä.

Haluatko jutella kanssamme, miten voisimme saada teidän kassavirtalaskelmanne ajan tasalle? Ota yhteyttää Tommi Laurilaan täältä, niin pohditaan yhdessä, miten voisimme teitä auttaa!

Posted in