Taloudellisesti haastavat ajat ovat saaneet sekä kuluttajat että yritykset karsimaan kulujaan. Kun yrityksen kulut nousevat ja kannattavuus kärsii, ei tehokkain tapa vaikuttaa kannattavuuteen ole suinkaan menojen, vaan tulojen kautta.
Strategista osaamista, kannattavuuslaskentaa ja kykyä katsoa tulevaan tarvitaan yrityksissä nyt erityisen paljon.
Ethän siis vedä kokonaan käsijarrusta! Investoinneista ja elintärkeistä toiminnoista säästämällä saatat nimittäin tulla säästäneeksi koko yrityksesi hengiltä.
Karsi harkiten ja investoi oleelliseen
Kun markkinoilla tuulee, kauppa hidastuu ja tulevaisuus tuntuu epävarmalta, on fiksua sopeuttaa kulupuolta muuttuviin tilanteisiin.
Oleellista on kuitenkin karsia kuluja järkevästi. Vaikeista ajoista selviytyminen ja liiketoiminnan kasvattaminen edellyttää myös investointeja.
Investointeihin kannattaa käyttää rahaa, kunhan lasket ensin, miten investoinnin odotetaan tuottavan tuloa tulevina vuosina. Sanonta ”ensin pitää käyttää rahaa, että saadaan enemmän rahaa” pitää täysin paikkansa – tähänhän kaikki liiketoiminta perustuu.
Kuluja tarkastellessasi mieti, onko kyseessä meno, josta voisit luopua kokonaan tai esimerkiksi palvelu, jonka voisit kilpailuttaa. Vai onko kyseessä sittenkin koko liiketoiminnan kannalta merkittävä investointi tai keskeinen tukitoiminto, johon olisi elintärkeää investoida?
Ilman kuluja yritys kuolee.
Kulujen sijaan keskity kannattavuuteen
Kannattavuutta tarkastellaan usein aivan liian laajasti vain tuloslaskelman kautta, mutta se ei ota kantaa siihen, mistä kannattavuus tarkemmin syntyy. Kulujen noustessa kannattavuuden ongelmia ratkotaan monesti vain kuluja karsimalla, jolloin jää huomioimatta, että kannattavuuteen pystyy vaikuttamaan kaikista tehokkaimmin itse asiassa tulojen, ei kulujen kautta.
Tehokkain tapa vaikuttaa kannattavuuteen on hinnanmuutokset. Hinnanmuutos valuu suoraan viivan alle, jolloin jo pienetkin muutokset ovat tehokkaita.
Myyntimäärien lisääminenkään ei kasvata tuloja yhtä tehokkaasti kuin hintojen muuttaminen, sillä muuttuvat kulut nousevat vastaavasti. Kiinteitä kuluja karsimalla vaikutat kannattavuuteen vielä vähemmän.
Ymmärräthän yrityksesi kulurakenteen?
Kulurakenne on yrityksillä hyvin erilainen. Olennaista on ymmärtää oman yrityksesi kulurakenne ja kiinnittää huomiota muuttuviin ja kiinteisiin kuluihin. Voit seurata yrityksen kannattavuutta katelaskennan avulla.
Kulut jakautuvat muuttuviin ja kiinteisiin sen mukaan, miten ne reagoivat myynnin määrän vaihteluihin.
Palveluyrityksillä muuttuvia kuluja on usein vähän, kun taas tuotantoyrityksillä suurin osa kuluista on muuttuvia. Kun tuotantomäärät tippuvat, myös muuttuvat kulut pienenevät.
Kiinteät kulut, kuten toimitila-, hallinto- ja ohjelmistokulut, eivät sen sijaan muutu suoraan myynnin mukaan.
Palkkakulut voivat olla kiinteitä tai muuttuvia kuluja riippuen, ovatko ne sidoksissa tuotannon määrään. Useimmiten palkat ovat ajan mukaan maksettavia, jolloin ne ovat kiinteitä kuluja. Urakka- ja provisiopalkat ovat esimerkkejä muuttuviin kuluihin kuuluvista palkoista.
Kiinnitä huomio kannattavuuslaskentaan
Kulujen mielipuolisen karsimisen sijaan keskity kannattavuuden parantamiseen. Kannattavuutta on hyödyllistä lähteä tarkastelemaan esimerkiksi asiakaskannattavuus-, tuote- tai palvelukohtaisten kannattavuuslaskelmien tai osastokohtaisen kannattavuuden kautta.
Tiedätkö varmasti, kuinka kannattavia eri asiakkaasi ovat?
Monesti euromääräisesti isojen asiakkaiden ajatellaan olevan myös niitä kannattavimpia, mutta kun kuluja aletaan kohdistaa, voi asiakaskohtainen kannattavuuslaskelma paljastaa täysin ajatellusta poikkeavien asiakkuuksien kannattavan eniten.
Onhan yrityksessäsi laskettu myös tuote- ja/tai palvelukohtainen kannattavuus?
Tarkempaa laskentaa tehdessä saatetaan huomata, että suosittu ja tuottavaksi ajateltu tuote tai palvelu onkin tappiollinen. Yrityksen tulos voi kääntyä voitolle, jos tästä kannattamattomasta palvelusta luovutaan tai saadaan sen kannattavuus korjattua esimerkiksi hinnoittelemalla se paremmin.
Haasteet luovat uusia mahdollisuuksia
Varovaisia viitteitä talouden elpymisestä on jo onneksi havaittavissa, mutta yrittäjää koetellaan vielä pitkään.
Ennakointi ja pitkän tähtäimen laskelmat ovat yrityksen selviytymisen kannalta ratkaisevan tärkeitä. Ethän jää passiivisena odottelemaan niitä kuuluisia parempia aikoja?
Ota yhteyttä taloushallinnon ammattilaisiimme, ja käännetään yhdessä vastoinkäymiset voitoksi!