Etätöiden vallankumous – vuosi korona-aikaa

Viime aikoina olemme saaneet lukea erilaisia päivityksiä etätyöhön siirtymisen vuosipäivistä. Mekin aloitimme Facebookissa teemaan liittyvän juttusarjan työntekijöidemme erilaisista etätyöpisteistä. Keskustelua on käyty paljon myös työnteon mallista koronaviruksen jälkeisessä maailmassa, ja jopa toimistojen kuolemasta.

Itse en jaksa uskoa toimistojen kuolemaan. Kyseessä taitaa ennemminkin olla kärjistetty näkemys tulevaisuudesta, vaikka varmasti tämä vuosi on ollut työn tekemisen kannalta mullistava. Omassa organisaatiossamme etätyö on ollut osa arkea jo ennen yhteiskunnan sulkemista maaliskuussa 2020. Vaikka meilläkin etätyöt lisääntyivät huikeasti, selkeämpi muutos on tapahtunut ympärillämme. Myös etätyötä ja etätapaamisia vieroksuneet organisaatiot ovat joutuneet pakon sanelemana kokeilemaan – ja kokemukset ovatkin olleet yllättävän positiivisia.

Varmasti meilläkin palataan takaisin toimistolle, kun sen aika koittaa. Ihmisellä on kuitenkin luontainen tarve sosiaalisille kontakteille ihan kasvokkain. Muutos tulee näkymään entistäkin joustavampana tapana tehdä töitä. Joskus voi olla helpompi jäädä kotiin keskittymään rauhassa ja olla ajoissa viemässä lasta harrastuksiin. Joskus on kiva mennä toimistolle tapaamaan työkavereita ja viettää yhteisiä kahvitaukoja, ja joskus taas voi olla tarpeen yhdistää työpäivä viikonloppureissuun Lapissa. Olemme tietotyöläisinä etuoikeutetussa asemassa, jossa voimme joustavasti sovittaa työ- ja vapaa-ajan yhteen.

Erityisen tärkeänä pidän kuitenkin joustavuutta asiakkaan suuntaan. Osa asioista hoituu tehokkaasti etänä, mutta varmasti on edelleen monia asioita, jotka on mukavampi ja helpompi hoitaa kasvokkain. Ja edelleen on paljon niitä ihmisiä, joille etäyhteydet eivät sovi. Asiakas tulee määrittämään tapaammeko Teamsin välityksellä, meidän neukkarissamme vai asiakkaan tiloissa.

Samalla tämä mullistus asettaa kaikille haasteita toimintojen sopeuttamisessa uuteen normaaliin. Kannattaako pääsääntöisesti etänä toimivalle henkilölle pitää omaa työpistettä toimistolla? Kuinka huolehditaan etätöiden ergonomiasta? Miten saadaan tiimihenki pysymään yllä, jos ei olla jatkuvasti kasvokkain tekemisissä?

Joustavuus. Siinä on se sana, johon tämä kaikki taitaa kiteytyä.

Tommi Laurila
tommi.laurila@meisenet.fi

Posted in